Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, June 21, 2012

Абстрактна питка с масло

 
     От повече от месец се каня да публикувам рецептата за тази питка и все не ми остава време. 
Преди малко се прибрах от работа сварена, опечена и умаламощена до краен предел от откачената горещина и влага днес. Температурата беше 34 градуса а влажноста на въздуха 92%. Направо ... приказка!
     Сега е 9:20 вечерта. Заваля дъжд и се разхлади малко! А ето това се виждаше от терасата ми до преди малко. Двойна дъга!


     След като се разхладих и насладих на красивата гледка, ми дойде и музата за писане!
Ето я рецептата за моята питка с масло.

Необходими продукти за тестото:

400 мл топло прясно мляко
300 мл кисело мляко
100 мл топла вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. суха мая
1 кг брашно

Допълнителни продукти:

250 - 300 гр меко краве масло
1 жълтък
1-2 с.л. прясно мляко
1 с.л. олио
малко маргарин за подмазване на тавата

Приготвяне:

     Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя 10-15 минути да се активира. От брашното, шупналата мая и останалите изброени за това продукти се замесва гладко тесто и се оставя да втаса. Разделя се на 8 части. Всяка част се разточва на кръг с големината на чиния за основно ядене и се намазва с размекнато краве масло. Правят се две купчинки от по четири питки, като последната питка от всяко купче не се намазав с масло отгоре. Оставят се да се отпуснат 15-20 минути и всяка купчинка от 4 питки се разточва на една голяма кора. Разточената кора се намазва отново с меко масло и се навива на стегнато руло. Рулото се нарязва на триъгълничета. По същият начин се постъпва и с втората купчинка питки.
      Триъгълничетата се подреждат в подмазана с маргарин тава, като в средата се подреждат със срязаната част нагоре, а по края със срязаните части на страни, като се редуват - с острия край на триъгълничето навън и после навътре. Оставя се да втаса, намазва се с жълтък разреден с малко прясно мляко и 1 с.л. олио. Пече се на 180 градуса по Целзий (360 F) до златиста коричка.


Ами това е! Да ви е сладко!
Питката е много ефектна и изключително вкусна! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...