Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Tuesday, April 12, 2011

Малки кюфтенца в тестени чашки

      
    Ето още нещо от блога на Лара! Супер лесно и супер вкусно!


Необходими продукти за тестото:

1 и 1/4 ч.ч брашно
1 белтък
1 ч.ч прясно мляко
около 1/2 ч.ч вода
щипка сол

Необходими продукти за кюфтенцата:

300 гр смляно свинско месо (или смес по ваш избор)
1 глава лук (средно голяма)
3 с.л. галета
2 с.л. ситно нарязани пера от зелен лук
1 с.л. Worcestershire sauce (Уорчестершир сос)
1 яйце
сол, черн пипер, магданоз ...
малко олио

И още:

12 метални формички за мъфини
олио за подмазване на формичките

Начин на приготвяне:

     Загрейте фурната на 220 С (430 F). Подмажете формичките за мъфини с олио.
    Нарежете лука на ситно и го запържете с малко олио. Поставете в купа смляното месо, запържения лук, зеления лук, галетата, яйцето, соса и подправките и омесете добре. От получената смес направете малки кръгли кюфтенца, сложете ги във формичките за мъфини и ги запечете във фурната за 10 минути.
     През това време пригответе тестото. В подходящ съд поставете пресятото брашно, прибавете белтъка, солта и млякото и разбийте с телена бъркалка или миксер. При непрекъснато бъркане, започнете да добавяте вода докато получите еднородно, негъсто тесто. Тестото трябва да бъде с консистенцията на палачинково тесто.
     Извадете от фурната формичките със запечените кюфтенца. Не е необходимо да ги изваждате от формичките, но проверете да не са залепнали отдолу. Ако това се е случило - отлепете ги.  Бързо и внимателно налейте от тестото във формичките, така че всяко кюфтенце да бъде обиколено от кръгче тесто. Не покривайте целите кюфтенца с тестото. Около 1/3 от височината им трябва да остане над нивото му. Върнете във фурната и печете още 25-30 минути до зачервяване.
     В образуваните тестени чашки, след изпичането (по ваше желание) можете да капнете по малко кетчуп.
     Сервирайте горещи, със свежи зеленчуци.

Мои бележки:

     Ако мислите че ще ви е по-лесно, извадете изпечените кюфтенца от формичките, налейте по малко от тестото и сложете обратно кюфтенцата вътре.
     Това ястие изглежда много ефекто. Създава впечатление, че е много трудоемко, а всъщност е изключително просто за приготвяне. 

Да ви е сладко!


Малко ги попрепекох, но няма значение. Пак бяха невероятни! 

Tuesday, April 5, 2011

Великденски Козунак (Sweet Braided Easter Bread)

     Наближава Великден и темата разбира се е ... козунак! Искам да споделя с вас една рецепта, която изпробвах преди наколко дни и останах изключително доволна.     
      Много съм щастлива, че я открих във "вкусния" кулинарен блог "Sweet & Salty" на моята добра приятелка Надя. Това козуначено тесто е страхотно! Точно по мой вкус! Изказвам и сърдечни благодарности, за идеята за добавяне на изкуствен подсладител към тестото. Най-накрая успях да направя сладък козунак
     Добавила съм само няколко неща от себе си към оригиналната рецепта и съм го оформила различно. По принцип, формата няма никакво значение. Важен е вкусът! А за него - нямам думи! 


Необходими продукти за тестото:
(посочените продукти са достатъчни за един голям козунак или два малки)

550 г бяло брашно (+/- 50 г в зависимост от брашното)
2 големи или 3 малки яйца + 1 белтък  
150 мл топло прясно мляко
1 с.л. суха мая (20 г пресна мая)
2 таблетки Витамин С стрити на прах (или 2 с.л. лимонов сок)*
100 грама захар (150 г ако не използвате подсладител)
5-6 грама подсладител (2 с.л. нагърбени)
50-60 грама меко краве масло (или смес от краве масло и свинска мас)
50 мл олио
1/2 ч.л. сол
1 ванилийка
настъргана лимонова кора

Добавки / Плънка:**

стафиди (предварително накиснати в малко ром или коняк)
локум нарязан на дребни парченца
канела

Ще ви трябват още:  

около 50 мл олио (намазване на ръцете и работната повърхност при доомесването и оформянето на козунака)
1 жълтък + 1-2 с.л. прясно мляко + 1 с.л. олио (за намазване на козунака преди печене)
едра кристална захар за поръсване
филирани бадеми (по желание)

Начин на приготване:

     Разтворете маята заедно с една лъжица захар в топлото мляко и я изчакайте да шупне.
     Сложете стафидите в някакъв подходящ съд и ги залейте с избрания от вас алкохол.
     Пресейте брашното.
     В купата на миксера или друга дълбока купа поставете 500 г от пресятото брашното. Прибавете към него шупналата мая, двете яйца и белтъка от третото леко разбити със захарта, подсладителя, ванилийката, настърганата лимонова кора, стрития на прах Витамин С (или лимоновия сок), олиото и солта. Омесете всичко добре (за предпочитане с миксера, снабден с бъркалка за тесто). Месете 5-10 минути, докато получите гладко и меко тесто. Тестото трябва да е меко, но не лепкаво, така че ако е необходимо, добавете още малко брашно. Сега добавете мекото масло (или масло и свинска мас) и месете докато то се усвои напълно от тестото. Изсипете готовото тесто на работната си маса, оформете го на топка и го поставете в омазнена купа. Покрийте купата с пластично фолио или съответен капак и оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си.
    Извадете втасалото тесто от купата и го омесете отново. Месете го 10-15 минути, докато тестото стане гладко и еластично. По време на месенето, намазвайте масата и ръцете си с олио. 
     Върнете обратно тестото в купата, покрийте го отново и го оставете да си почине (и вие също) и отпусне около 30 минути. 
     Сега омазнете отново масата и ръцете си и прехвърлете тестото върху нея. Започнете да месите отново тестото, като потопявате често ръцете си в петдесетте милилитра олио предвидени затова. Месете и топете ръцете си в мазнината, докато тя се усвой изцяло от тестото. Сега можете да добавете отцедените стафиди и нарязания локум и да го доомесите докато се разпределят равномерно из него. Другият вариант е да ги добавите после, по време на оформянето на козунака. Както и да решите, след като го омесите добре, отново го поставете в купата, покрийте го и оствете на топло да втасва, докато удвои обема си. След това втасване, тестото е готово за оформяне на козунаците. 
     С мазни ръце, извадете тестото на омазнена работна повърхност. Разделете го на три или шест еднакви части, в зависимост от това, колко козунака ще правите. Ако сте сложили вече стафидите и локума, просто направете фитили от тях, усучете ги малко, поръсете ги леко с канела  и ги сплетете на плитки. 
     Ако не сте прибавили стафидите и локума при предишното намесване (както направих аз), разплескайте всяка част на правоъгълник, поръсете я с канела и със част от стафидите и локума. Навийте всеки правоъгълник на стегнато руло, което усучете и разтеглете на фитил. 
Нататък е същото. Сплетете фитилите на плитки. Слепете добре краищата на плитките и ги подпъхнете отдолу, за да не се разплетат по време на втасването и печенето. Поставете оформения козунак (козунаци) в подходящ за печене съд, който предварително сте подмазали или покрили с оризова хартия.
     Намажете козунаците отгоре с мазнина (за да не хващат коричка по време на втасването), покрийте ги с чиста кърпа и ги оставете на топло да втасват. Бъдете търпеливи! Козуначеното тесто е по-тежко и втасва по-бавно от хлебното. Изчакайте козунаците да увеличат обема си поне два и половина пъти. Все пак не прекалявайте. Не ги оставяйте да превтасат, защото ще бъдат сухи и ронливи след изпичането им. Имайте в предвид, че те ще продължат да се наддигат, когато ги сложите в горещата фурна.  Ако пък не са втасали добре, ще останат тестиви отвътре, независимо от това колко време ще ги печете. Така че, когато видите че са удвоили обема си, включете фурната да загрее на 380 F (195 С). Намажете козунака с разбития с малко прясно мляко и олио жълтък и го посипете обилно с едра кристална захар. Поставете козунака в загрятата фурна и печете 10-15 минути при тази температура. След това намалете температурата на 360 F (180 С) (320 F или 160 С с вентилатор) и печете още 35-45 минути. В зависимот от това дали сте направили един или два козунака, времето ще варира. Към средата на печенето, покрийте козунака с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено много отгоре. (Прочетох като съвет в един форум, че е добре да се сложи купичка с вода на дъното на фурната по време на печенето, за да не изсъхва козунака. Не съм пробвала до сега, но ще го направя следващия път.)
     Извадете изпечения козунак от фурната поставете ги на решетка, покрийте го с кърпа и го оставете да се охлади напълно. Не го режете горещ, защото ще се втести!

Мои бележки:

     * Прочетох някъде, че Витаминът С и лимоновия сок, укрепват и подобряват структурата на тестото, така че сложих Витамин С. Не знам дали това даде някакво отражение на козунака, но той стана разкошен. Във всеки случай съм сигурна, че няма да навреди на никого, присъствието му в тестото. :)
   ** Плънката разбира се, може да бъде различна. Друг вариант е да сложите сухо какао, захар и стафиди. Можете да сложите също така, попарени с подсладено прясно мляко ситно смлени орехи, към които да добавите канела или ванилия. Вариантите са безбройни. Въпрос на лично предпочитание. Аз обичам локум и канела в козунака. 
     От това тесто, без да прибавяте стафидите, локума и канелата, можете да направите каквито си решите козуначени изделия - кифлички, руло с мармалад и т.н.
     И още един вариант за последното втасване и печенето на козунака:
     Поставете оформените козунаци в загрята на 50 С (120 F) фурна. Оставете ги да стоят на тази температура докато удвоят обема си. Извадете ги, намажете ги с жълтъка, поръсете ги със захарта и ги върнете обратно във фурната, като сега увеличите температурата на 150 С (300 F).  След 15 минути увелечете температурата на 180 С (360 F) и продължете да печете още 35-45 минути, до пълното изпичане на козунаците. 

     Да ви е сладко! 


Панетоне (Panettone)

     Нямам думи да ви опиша, колко добре се получи! Нямам претенций, че това е оригиналната рецепта за панетоне, защото със сигурност не е. Това си е моя измишльотина, която обаче е невероятно вкусна! След десетки експерименти, успях да докарам тази интересна текстура на оригиналното панетоне - нещо между козунак и кейк. Не мога да ви опиша колко съм доволна, защото много го обичам! Както всички знаят, панетонето е италиански Коледен сладкиш и по тази причина не се предлага по магазините по всяко време на годината, а и когато го има е прилично скъпо. Сега ще мога да си хапвам от него, когато си поискам и по колкото си искам, без да се изприщвам от цената му.
     Между другото, тъй като този сладкиш е доста близък по вкус с нашенския козунак, мисля че може да му бъде чудесен заместител за Великден. На кой му пука, че е Коледен сладкиш! Важното е, че е излючително вкусен! Италианците да си го ядат за Коледа, а ние ще си го ядем когато си решим!



Необходими продукти:
(тази доза е за 2 големи панетонета)

750 г бяло брашно ( +/- 100 г в зависимост от брашното ви)
50 г готварско нишесте
100 мл топла вода
1 с.л. суха мая (20 г прясна мая)
4 големи яйца (5 малки)
4 жълтъка
3 с.л. изкуствен подсладител (аспартам)
120 г захар (180 г, ако не използвате подсладител)
1/2 ч.л. сол
250 г меко краве масло + 30 г за отгоре
5-6 капки есенция Fiori di Sicilia (можете да я замените с една ванилия и няколко капки портокалова есенция)
сока от един средно голям портокал
сока от един лимон
настърганата кора от 1/2 портокал
настърганата кора от 1/2 лимон
около 150 г стафиди
около 100 г захаросани портокалови корички
около 50 мл ром или коняк

Ще ви трябват още:

2 форми за панетоне с диаметър 16-17 см и височина 11-12 см

     Ако няма от къде да си набавите тези форми, можете да използвате два кръгли керамични или метални съда с подобен диаметър и относително вертикални стени. Застелете дъната им и облечете стените им отвътре с оризова хартия, така че да направите височината им около 12 см.  Големи консервни кутии също биха свършила работа. Можете също така и да направите мини панетончета в малки формички за панетоне или някакви други подходящи формички.


Начин на приготвяне:

     Разтворете маята заедно с една лъжица захар в топлата вода и я изчакайте да шупне.
     Сложете стафидите в някакъв подходящ съд и ги залейте с избрания от вас алкохол.
     Пресейте брашното и в купата на миксера или друга дълбока купа отмерете 500 г от него. Прибавете шупналата мая, четирите яйца, сока от портокала, захарта и подсладителя. Объркайте всичко добре (с миксера или с лопатка), покрийте купата с пластично фолио и оставете тестото на топло да втаса. Цялото трябва да стане на мехурчета и да утрой обема си.
     Сега прибавете жълтъците, солта, настърганата портокалова и лимонова кора, лимоновия сок и есенцията. Смесете всичко добре. Прибавете останалите 250 г брашно и нишестето и бъркайте, докато получите гладко тесто. При непрекъснато бъркане, започнете да добавяте нарязаното на малки кубчета меко (в никакъв случай разтопено) масло. Продължете с бъркането още няколко минути, докато престанете да виждате маслени бучки из тестото. Тестото трябва да е много меко и лепкаво. В този момент не може да се обработва с ръце. Ако въпреки всичко ви се струва прекалено течно, прибавете още 2-3 с.л. брашно, но не прекалявайте. След следващото втасване, тестото ще има вече друга консистенция.
     Набрашнете добре работната си маса и изсипете тестото върху нея. Съберете го на топка (ако е необходимо намазнете ръцете си, за да не ви се лепи) и го поставете в омазнена купа. Покрийте купата отново с пластично фолио или с капак (ако имате такъв) и го изчакайте да удвои обема си. Изсипете го отново на леко набрашнена работна маса, разплескайте го с ръце и поръсете отгоре отцедените стафиди и захаросаните портокалови корички. Омесете тестото с ръце, докато стафидите и портокаловите корички се разпределят що-годе равномерно из него. Не се притеснявайте, тестото няма да бъде толкова лепкаво вече. Ако все пак ви лепне по масата, поръсвайте си по малко брашно. Оформете го отново на топка, върнете го в купата и го покрийте отново с паластично фолио.
     Сега приберете купата в хладилника за поне 3-4 часа. Независимо от това, че е на студено, то ще продължи да си втасва. Можете да оставите тестото в хладилника (за да втасва бавно) и цяла нощ. Важното е да се охлади достатъчно, за да се стегне и да се поддава на оформяне.
     Извадете охладеното тесто от хладилника и го разделете на две еднакви части. (Сега вече е песен да се работи с него!) Оформете ги на стегнати топки и ги поставете във специалните хартиени форми за панетоне (или в каквото сте подготвили), със затворените ръбове надолу към дъното на формите. С остър нож, направете кръстообразен разрез отгоре. Намажете повърността на топките с меко краве масло и поставете по една малка (колкото лешник) бучка от него в средата на прорязания кръст.
Поставете формите с приготвените панетонета в алуминиева тавичка за еднократна употреба, покрите ги с чиста кърпа и ги оставете да втасват на топло докато стигнат малко под ръба на формата или почти утроят обема си.
     Загрейте фурната на 380 F (195 С) и поставете панетонетата заедно с алиминиевата тавичка в нея. Печете 10-15 минути на тази температура. След това намалете температурата на 360 F (180 С) и печете още 40-45 минути. Към средата на печенето, покрийте панетонетата с алуминиево фолио, за да не потъмнеят прекалено много.
     Извадете изпечените панетонета от фурната и още горещи ги намажете отгоре с малко краве масло. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да се охладят напълно. Моля ви, издръжте на изкушението да ги нападнете веднага, защото ще ги втестите, ако се опитвате да ги срежите горещи!
     Наслаждавайте се!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...