Добре дошли на моята страница, скъпи приятели!
Чуствайте се свободни, да разглеждате и изпробвате рецептите ми и искренно се надявам да ви се харесват!
Ако имате някакви въпроси - питайте без притеснение.
Ще се радвам да ви отговоря!

Pages

Search

Thursday, February 18, 2010

Питки, лепиня или ... още тесто...

        
for English version of the recipe click here 









Просто обичам всякакви тестени изделия! Намерих тази рецепта за лепиня преди време и им бях "вдигнала мерника", ама все не ми оставаше време да ги направя. Вчера се оказа, че нямаме достатъчно хляб за вечеря в къщи и реших най-накрая да ги пробвам. Лепинята са традиционни питки в държавите от бивша Югославия. Използуват се за сандвичи, най-често с кебапчета или плескавица. Много са мекички и вкусни, така че можете да ги разцепите и напълните с каквото ви "душа поиска" или да ги ползвате вместо традиционен хляб.
Тестото, от което се правят е съвсем обикновено - брашно, вода, мая и сол, no стават чудесни.
Оригиналът на рецептата е от Nijazi от Македония, член на моят любим клуб - Coolinarika. Аз промених малко количествата на продуктите, за да мога да ги побера в купата на моя миксер "Kitchen Aid". Болят ме ръцете и предпочитам той да ми свърши грубата работа. Можете разбира се, да ги омесите и на ръка.



Лепиня ( Питки )


Необходими продукти:

1 кг брашно

750 мл топла вода

1 супена лъжица суха мая

1 супена лъжица сол

1 чаена лъжичка захар

Ще ви трябва още 150 мл вода и 1 чаена лъжичка брашно за намазване на лепинята, преди печене.








Начин на приготвяне:

     Разтворете маята и захарта в топлата вода и оставете сместа 10-15 мин на топло, за да шупне. В купата за месене, сложете брашното, солта и прибавете шупналата мая. Замесете мекичко тесто. Покриите го с пластично фолио го оставете отново на топло да втаса, докато удвои обема си. Намесете го и го оставете да втаса още веднъж. След второто втасване го разелете на 8 еднакви части, оформете ги на топчици, подредете ги на набрашнена повърност, покрийте ги отново с пластично фолио и ги оставете така да втасват още 15-20 минути. След това, вземайте топчетата едно по едно и ги оформяйте на плоски питки във въздуха с помощта само на пръстите на двете си ръце, като започвате от средата и отивате към края, въртейки ги през цялото време. Трябва да получите тестена питка с големина на десертна чинийка (около 16-18 см) и дебелина около1,5-2 см. Подредете разтеглените питки върху добре набрашнена повърхност, покрийте ги отново и ги оставете да втасват отново, този път за около 45-60 минути. Когато са добре втасали, загрейте фурната заедно с празната тава (или тави) в която ще ги печете, на 200 градуса по Целзий. Намазвайте всяка питка с разтвора от водата и брашното, предвидени за това и ги слагайте в нагорещената тава. Печете ги до порозовяване. След като се изпекат, ги увийте в чиста домакинска кърпа, за да омекнат. 
     Препоръчвам ви да ги хапвате още топлички, но и на другия ден са повече от чудесни. Аз, докато бяха още горещи, намазах една с краве масло отгоре и я поръсих с шарена сол. Не мога да ви опиша колко вкусна беше! Със сигурност ще ги правя пак!

 

И ето ги на следващият ден ...



Бон Апетит!!!!

4 comments:

  1. So godini ne sum kasnala lepinje so kebapi.Rumi ti mi ja davas receptata za da ja napravam i da ja namalam nostalgijata za nasata kujna koja ovde ni nedostasuva. Sekako deka uste utre ke gi napravam i znam deka e perfektna kako i site drugi recepti zemeni od tebe za sto mnogu ti blagodaram. Edno od sto se plasam e deka mnogu ke se popravam od ubavite recepti.

    ReplyDelete
  2. Изглеждат толкова мекички!Судоволствие бих си хапнала една!Усмихнат и слънчев уикенд Rummy!

    ReplyDelete
  3. Uhhh, kakve su! :) Oči mi jedu! Hvala na receptu! :)

    ReplyDelete
  4. You are welcome Tadeja! Have as many as you want! :)))Nanita, заповядай! :)))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...